Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szeged / Programok / Szabadidő / Szeged, a fesztiválok városa

Szeged, a fesztiválok városa 2016

-

Szeged, a fesztiválok városa információk

Szeged, a fesztiválok városa
Szeged, a virágzó középkori települést az újkor folyamán sújtotta számos katasztrófa, majd a dualizmus alatt az ország legszebb terének adott helyett, végül a 20. század folyamán fesztivál- és kulturális központtá fejlődött.

Félúton keletről nyugatra
A római korban a Dacia és Pannonia provinciák közt félúton helyezkedett el a város ókori megfelelője, Partiscum. A változatos táj, az állatok legeltetésére alkalmas mezők és a kiváló hajózási adottságnak köszönhetően a város a honfoglalás után is megőrizte jelentőségét. István királytól kezdve Szeged az Erdélyből, a Maroson keresztül szállított só lerakóhelyévé vált. A város nem csupán a só-szállításnak, hanem az állattenyésztésnek és a borkereskedelemnek is köszönhette virágzását.

Egy masszív szemtanú
A tatárdúlás után, 1246-ban IV. Béla egyrészt a települést városi rangra emelte, és egyben hadászati központként is használni kívánta. A középkori szegedi vár valamikor az 1261 és 1280 között épült, de a későbbiekben katonai jelentőségét elvesztette, mivel az akkori ország közepén állt. Bár még így is betöltötte a só szállító út védelmének szerepét. Az újkorban a vár nagy része leomlott a háborúk, majd tűzvészek következtében. Végül megmaradt részeit 1951-ben restaurálták, és ide helyezték a várostörténeti kiállítást.

Katasztrófák sorozata
A török hódoltság kora a város fejlődését jelentősen visszavetette. A várost a törökök felgyújtották, a lakosság pedig szétszóródott. Az ott maradtak pedig még a 16. század szenvedtek a seregek betöréseitől, pestisjárványtól, és a minden fél számára fizetni köteles adótól, hiszen Szeged a háborús zóna közepére esett. A hódoltság, majd a Rákóczi-szabadságharc évei után Szeged áldozatkészségét az 1715. évi országgyűlés a szabad királyi városi címmel ismerte el. Ekkor kapta meg Szeged mai címerét.
 
Újjáépítve

A csapások olykor a 19. század első felében is elérték a várost, de ekkor már a gyors fejlődés jellemezte inkább a várost. 1829-megépült a belvárosi kaszinó, majd 1854-ben a vasút, amely összekötötte a várost Pesttel. Ekkor népesült be a hatalmas szegedi tanyavilág, amelynek köszönhetően felvirágzott a gyümölcs- és szőlőkultúra. Ezt a virágzást törte meg 1879-ben Szeged legnagyobb árvízkatasztrófája. A Város nagy részének elpusztulására a válasz gyors volt: Tisza Lajos kormánybiztos és Lechner Lajos vezetésével eklektikus stílusban épült újjá Szeged. A századfordulóra, a város barokk stílusú középületei vették körbe az ország talán legszebb terét, a Széchenyi teret.

Szeged megérdemli, hogy jól érezze magát
A trianoni határkiigazítások Szegedet határvárossá tették, ez azonban csak még inkább lendített a fejlődésén. 1921-ben a kolozsvári tudományegyetem ide került, 1928-ban pedig Pestről Szegedre költözött a tanárképző főiskola. Ezt koronázta meg két esemény a harmincas években: 1930-ban elkészült a város legnagyobb látványossága, a Dóm, 1937-ben pedig az egyetem biokémikus professzora, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat kapott. Ezekben az években vált Szeged fesztiválvárossá is. 1931-ben a Fogadalmi Templom felszentelésének apropójaként rendezték meg a Szegedi Szabadtéri játékokat, amely sikerére való tekintettel mai napig is megrendeznek a templomtéren.
Szeged csapásokkal teli múltja ellenére jelenleg Csongrád megye legnépesebb városa, igazi egyetemváros, fesztiválváros, és kulturális központ. Fontosságát semmi sem jelzi jobban annál, minthogy számos jelzővel illetik: a napfény és az árnyék városa, sokak Rómája, a történelem próbaszínpada, vagy a hűség városa.

Szerző: Berkes Márton


Fizetett hirdetés

Még több Program, esemény Szegeden

Szilveszter  Szeged 2019
Szilveszter Szeged 2019 - szilveszteri buli Szegeden - Szeged 2019 Szilveszter

Szilveszterre fix összegét kiadó magánház . Ha igaz szilveszteri házibulit szeretn......

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Szabadidő,

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Feb 16

Tréning Stúdió Kft.
Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Tréning Stúdió olyan színvonalas, a munkaer
Székesfehérvár

Feb 16

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Feb 16

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Szeged

Partnereink
Facebook