Bezárás
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szeged / Blog / Sajtóközlemény / Sikeres volt a szegedi Egészségváros

Sikeres volt a szegedi Egészségváros

Sikeres volt a szegedi Egészségváros képek

•  - Sikeres volt a szegedi Egészségváros

Sikeres volt a szegedi Egészségváros információk

Közel négymillió forintot gyűjtöttek a kórház számára a szegediek

A Szegedi Tudományegyetem számára gyűjtöttek a szegediek szeptember 24-én, szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat idei utolsó állomásán.

A résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, tanácsadások, előadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget, a nap végén így összesen 3 905 600 forinttal gazdagodott az intézmény, ami majdnem duplája a felajánlott összegnek.

Az idejekorán felismert tünetek segítségével a betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segített a Richter Egészségváros Program azoknak, akik szeptember 24-én ellátogattak Szegedre, a Széchenyi térre. A szegedi lakosok részvétele kiemelkedő volt: közel háromezer ember fordult meg a nap folyamán a Richter által szervezett rendezvényen.

A változatos táncprodukciók és szűrővizsgálatok mellett az Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílt meghallgatni szakemberek előadásait sokakat érintő betegségekkel kapcsolatban, valamint személyre szabott javaslatokat kaphattak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban. A szegedi lakosok érdeklődése nemcsak az előadások és a tanácsadások iránt volt magas, 400-an próbálták ki a BMI-t, testzsírt, magasságot és testsúlyt mérő gépet is a Richter referenciapatikákat bemutató sátorban.

Az Egészségváros szegedi állomásán közel 300-an a koleszterinszintjükre és több mint 400-an a vérnyomásukra voltak kíváncsiak. Ez a két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűrésen résztvevő szegedi lakosok több mint egyharmadánál mértek magas koleszterinszintet, a vérnyomásmérésnél azonban mindössze 9 extrém esetet találtak a szakemberek.

Több mint 100-an vettek részt a csontsűrűség-mérésen, a szakemberek majdnem minden második embernél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve a 40-50 éves korosztályt érinti.

A bőrgyógyász szakemberek 200 vizsgálatból több mint 100 esetben állapítottak meg bőr- és körömgomba fertőzésre utaló jeleket.

A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes PSA vizsgálatot közel 300-an keresték fel, 34 esetben mértek olyan eredményeket a szakemberek, amelyeknél további vizsgálatokra van szükség.

A harmadik éve zajló országos rendezvénysorozat keretében már vércukormérést is elvégeztethettek a szakemberekkel a rendezvényre látogatók és diabéteszes neuropátiás fájdalomszűrésre is jelentkezhettek. Vércukra a szűrést elvégeztetők tizedének volt magas.

A tanácsadások mellett sokan vettek részt az elsősegélynyújtás bemutatón és oktatáson is, a legaktívabb lakosok pedig vért is adtak.

Az eredményeket összegezve elmondható, hogy a szegediek többsége fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat, a megelőzést, ahogy Katus Attila is. A hatszoros aerobic világbajnok lelkesítő beszédével nemcsak a rendezvényen résztvevőket buzdította egészségtudatos gondolkodásra és a szűrővizsgálatokon való részvételre, de a tornázó tömeget látva, még a téren fotózkodó ifjú pár is beállt egy kis testmozgásra.

Az egészségügyi prevenciós szemlélet megismertetése, az egyéni felelősségvállalás hangsúlyozása érdekében indult Richter Egészségváros rendezvényén a saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter a program keretében 2.000.000 forint adományt ajánlott fel a Szegedi Tudományegyetem számára, amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelt. A nap végén Prof. Dr. Varró Andrást, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese 3 905 600 forintos adományt vehetett át Beke Zsuzsától a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetőjétől.

A részletes programról, a kampányhoz kapcsolódó érdekességekről a program teljes ideje alatt a www.egeszsegvaros.hu honlapon olvashatnak bővebben az érdeklődők, javaslataikat vagy észrevételeiket pedig az info@egeszsegvaros.hu címre küldhetik el.

A sajtóanyagért köszönet a Merlin Communications Magyarország Kft.-nek!

Még több Blog Szegeden

Makói Termál- és Gyógyfürdő - Az élmény nincs olyan messze, mint Makó Jeruzsálemtől

Valószínű, még bennünk, magyarokban sem mindig tudatosul, hogy Magyarország „termálvíz" nagyha...

Aki innen kiszabadul, értékes ASUS notebookal lehet gazdagabb

Augusztus 23-án indul az egyik vezető technológiai gyártócég, az ASUS legújabb akciója, A Kód K...

Aranyeső Szegeden

Jelesre vizsgáztak a Telekom által kiépített komplex távközlési szolgáltatások a nemrég véget é...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Móricz Zsigmond Színház műsora
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház műsora, előadásai, jegyárai
Nyíregyháza

Nadály Zoltán Művelődési Központ programjai
A Nadály Zoltán Művelődési Központ aktuális programjai.
Hajdúszoboszló

Szep 23

Békéscsaba, a mindig megújuló város
Az Alföld szívében fekszik Békéscsaba, amelyet Európa legnagyobb falujának is neveznek. ......