Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szeged / Blog / Turisztika / Szeged a Napfény Városa

Szeged a Napfény Városa

Szeged a Napfény Városa információk

Szeged városa hazánk harmadik legnagyobb települése, a Dél-Alföldi Régió magja és Csongrád megyénk székhelye. A település a fővárostól dél keleti irányba fekszik mintegy 171 kilométerre. Keresztül folyik rajta a Tisza, és a Maros folyó éppen Szegednél siet a változatos hangulatú, olykor lágy és néha szeszélyes Tisza folyóba.
A Tisza parti Szegednek igen nagy történelmi múltja van, melyet a folyó 1879-es áradása is nagyban meghatározott, a nagy árvíz után alakult ki a mai városkép is.

Híres Város, Fesztiválváros no meg a Napfény Városa

Szegedet sokféle jelzővel illetik köztük a legelterjedtebb a Híres Város, a Napfény Városa és ma már a Fesztiválváros cím is ráragadt.
Híres Várossá a nagy lendülettel fejlődő kereskedelme tette, hiszen ki ne ismerné, még a határainkon túl élők között is a fenséges szegedi Pick Szalámit és a Szegedi Fűszerpaprikát.
A Napfény Városa jelző a növénytermesztésben, főleg a paprikatermesztésben nagyon előnyös, kellemes mediterrán klíma végett ragadt Szeged városára. A Fesztiválváros elnevezés pedig az egész évet felölelő rengeteg kulturális, művészeti és szórakoztató programnak köszönhető, melyek között kiemelkedő a Szegedi Szabadtéri Játékok változatos programsora.

A Szegedi Paprika

A legkorábbi feljegyzés a szegedi paprikáról 1748-ból ismert. És az a legenda kering az elterjedésének eredetéről, hogy hajdan a paprika a papok kertjeiben termet és ők kezdték el enni, majd terjeszteni. Rá is jöttek, hogy finom is és hasznos is, ám erejétől igen-igen könnybe lábadt a szemük, így keletkezett a "papríkató" szóból a paprika elnevezés.

Eleinte leginkább orvosságként volt, használatos, aztán a 19. század elején megnőtt a kereslet a Szeged Alsóvárosi fűszerpaprika iránt. Híres is lett szerte a világon.

Hogy miért is lett a hungarikumból "szegedikum"? Ez mindössze néhány összetevőnek köszönhető. Rengeteg napsütés és a Tiszának köszönhető kiváló tápértékű talaj.

Köszönet a videóért Gr33d0-nakFizetett hirdetés

Videó

Még több Blog Szegeden

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő

Dél-Alföld gyógyvizei, gyógyfürdői egész évben várják a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket....

A halászlé fővárosa

Szeged kapcsán talán a legelső gondolatunk a szalámi, aztán a pirospaprika, amely utóbbi nem hi...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 24

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Okt 24

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Szeged

    

Partnereink
Facebook